Kembali

PemBayaran Derma

Jalan
Maklumat Tambahan - Derma
Mesyuarat Agung Persatuan Penduduk Jalan Tanjung, Bukit Sentosa (PPJTBS) yang bersidang pada Sabtu 08/08/2020 telah bersetuju dengan sebulat suara meluluskan beberapa usul berikut:


1. Pemasangan Anti Climb Fence
Melengkapkan pemasangan anti climb fence di sekeliling kawasan PJTBS mengikut fasa yang akan ditetapkan bergantung kepada kemampuan kewangan Persatuan.

2. Kutipan Derma Kos Pembinaan Anti Climb Fence
Membuat kutipan derma dari penduduk dengan jumlah minimum RM100.00 setiap rumah bagi menampung kos pembinaan anti climb fence fasa ke 2.

3. Kedudukan Pengumpulan Sementara Sampah Sisa Kebun
Penduduk hanya dibenarkan meletakkan sampah sisa kebun persendirian di tepi pagar berhadapan rumah kediaman masing-masing sahaja di mana pembuangan sisa kebun persendirian tidak dibenarkan diletakkan di tepi pagar awam perumahan, tepi tembok padang dan di hadapan rumah kosong tanpa penghuni.

4. Kaedah Pembuangan Sampah Sisa Kebun
Tukang kebun dikehendaki memasukkan sampah sisa kebun ke dalam beg plastik. Manakala dahan pokok, pelepah dan seumpamanya perlu dipotong dengan ukuran panjang 4-5 kaki dan diikat untuk memudahkan pungutan sampah oleh pihak Majlis.

5. Tanaman Pokok Akar Tunjang
Pokok akar tunjang persendirian tidak digalakkan ditanam terlalu dekat dengan pagar awam perumahan dan dicadangkan tanaman berjarak 5-6 kaki dari tepi pagar awam perumahan bagi mengelakkan akar pokok merosakkan pagar yang bakal dibina.

6. Pendaftaran Kemasukan Penduduk Tanpa Kad Akses Sah
Menguatkuasakan keputusan AGM ke-12 yang menghendaki semua penduduk yang tiada kad akses yang sah atau lupa membawa kad akses untuk mendaftar di pondok pengawal sebelum dibenarkan masuk. AJK bertugas dan pengawal keselamatan akan membuat laporan polis jika terdapat penduduk yang mengugut atau menggunakan kekerasan kepada pengawal keselamatan yang menjalankan tugas mengikut prosedur yang betul.

7. Sekatan Kad Akses
Menguatkuasakan keputusan AGM ke-12 untuk menyekat kad akses penduduk yang gagal menjelaskan yuran persatuan untuk bulan sebelumnya dalam tempoh yang ditetapkan. Contohnya, yuran bulan Julai 2020 perlu dijelaskan sebelum 15hb Ogos 2020. Kad yang disekat hanya akan diaktifkan semula setelah semua tunggakan yuran dibayar sekaligus.

8. Keceriaan Pagar Tembok Batu Tanda Nama Perumahan
Memasang lampu tenaga solar di pagar tembok batu tanda nama Perumahan Jalan Tanjung di selekoh permulaan Jalan Tanjung 4 dan melukis mural bunga tanjung di dinding tembok tersebut.

9. Pemasangan Lampu Jalan Pada Tiang TNB Sedia Ada
Memohon kepada pihak majlis dan TNB untuk memasang lampu jalan baru pada semua tiang TNB sedia ada di mana tiang tersebut tiada lampu jalan buat masa ini. Ia bertujuan untuk menerangkan kawasan
perumahan pada waktu malam bagi tujuan keselamatan.

10. Lain-lain Hal Berbangkit
Semua penduduk perlu memainkan peranan menangani masalah setempat di mana penduduk boleh melaporkan aduan bahagian a dan b secara bertulis atau kaedah aplikasi whatapps kepada pihak majlis.

a. Pembersihan semak samun dalam kawasan rumah terbiar.
b. Pungutan sampah sisa kebun tidak mengikut jadual seperti yang dipamerkan.

Bahagian c dan d akan diuruskan oleh pihak persatuan dengan menulis surat aduan kepada pihak
MDHS.
c. Melakukan penambahbaikan dan penyelenggaraan di padang awam bersebelahan kawasan perumahan Jalan Tanjung dan Jalan Teluki serta menyediakan tong sampah di kawasan tersebut.

d. Tindakan segera notis tundaan ke atas kenderaan lama yang tersadai di tepi jalan perumahan Jalan Tanjung.